KAKO MOTIVIRATI OTROKA ZA GLASBO

 

 Otroku lahko glasbo predstavimo že zelo zgodaj – v ranem predšolskem obdobju. Pri tem nas ne smejo »zavesti« naše neizpolnjene glasbene ambicije iz otroštva ali mladosti; kaj rado se zgodi, da le-te projiciramo na otroka in mu glasbo oziroma učenje instrumenta na nek način »vsilimo«. 

 

Dovolj je že, da otroka za začetek neobvezno peljemo v glasbeni vrtec ali glasbeno »malo šolo«. Tam mu damo priložnost, da se sreča z glasbo in se SAM odloči za glasbo. Ob rojstnem dnevu ali kakih drugih priložnostih mu lahko namesto darila - drage igrače »enodnevnice« - kupimo instrument – klaviaturo. 

 

CASIO LK 136
 Le-ta vsebuje na stotine različnih zvokov in spremljevalnih ritmov, možnosti snemanja, poslušanja, samo-učenja enostavnih pesmic in še veliko drugega, kar spodbuja otroka k ustvarjanju. Otroka opazujemo, kako se odziva na instrument. 

 Lahko pa naš otrok pokaže zanimanje za ritem? Imenitna igračka je lahko pohodni otroški boben,  ksilofon, tamburin ali jajčka - shakerji. S temi glasbili lahko spremlja svoje petje in se pri tem uči ritmične spremljave.



 

Set otroških tolkal
  
 

 Za okrasitev otroške sobice si lahko omislimo pravi otroški klavir, ki ima dinamične tipke - to pomeni, da reagira na moč udarca. Zraven prejmete še stol, otroške slušalke, pedalo za podaljšanje tona (kot klavirsko pedalo) in USB kabel za povezavo s tablico ali pametnim telefonom. S pomočjo le-teh se lahko otrok preko aplikacije uči igrati na instrument.



Otroški klavir ARTESIA AC 49 - blue

Otroški klavir ARTESIA AC 49 - pink


V primeru, da se ne ukvarjamo z glasbo, pa bi radi vedeli, ali se otroka »splača« aktivno uvesti v glasbo, lahko za pomoč zaprosimo kakega prijatelja-glasbenika. Ta bo po strokovni plati kaj hitro »precenil«, na kakšni stopnji znanja oz. eventualnega talenta je naš otrok. Marsikateri starši smo presenečeni, kako zgodaj lahko otroci že izvajajo glasbo na instrumentu. V svetu so znani primeri izrednih glasbenih talentov, npr. 3-letna deklica, ki izvaja na klavirju težko glasbeno delo – koncert za klavir. Pri vsem tem motiviranju pa je pomembno, da se »igramo glasbo« z otrokom tudi MI. Spodbujamo otroka, naj nas »nauči« »svojo« pesmico, mi pa za njim ponavljamo. Gre za čisto preprosto in zabavno igro z enim ali dvema prstoma po tipkah klaviature. Pri tem se še sami ne zavedamo, kako kakovostno lahko preživimo trenutke z otrokom in kako radi se bodo otroci spominjali trenutkov s starši.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Glasbila doo se predstavi